Vijf van de kortsnuitzeepaardjes waren levend maar onderkoeld aangespoeld in de winter. Drie ervan waren in september in een visnet beland. Hierdoor waren ze beschadigd geraakt en om die reden naar Ecomare gebracht. De acht zeepaardjes hebben met elkaar overwinterd in een speciaal ingericht aquarium. Zeepaardjes gedijen goed bij een lichte stroming en met zeewier om zich met hun staart aan vast te houden. Ecomare en Diergaarde Blijdorp zijn de enige twee plekken in Nederland waar zeepaardjes mogen worden opgevangen. Eén van de acht zeepaardjes kwam niet van Texel, maar is in Den Helder aangespoeld en via Fort Kijkduin naar Ecomare gebracht.
Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare hield de laatste tijd de zeewatertemperatuur goed in de gaten. Half mei was deze gestegen tot boven de 12 graden Celsius en geschikt voor de zeepaardjes. Donderdag 16 mei was het dan zover en werden de visjes naar zee teruggebracht. Ze hebben eerst rustig de tijd gekregen om te wennen aan het water van de zee. Vervolgens namen de duikers ze in een gesloten bakje mee naar een wierveld op zo’n 6 meter diepte. Hier hebben ze de diertjes vrijgelaten.
Sytske Dijksen en Sabine Bosman, twee Texelaars die veel langs het strand lopen, hadden allebei een zeepaardje gevonden en naar Ecomare gebracht. Zij waren aanwezig bij het uitzetten van de diertjes. Bezoekers van Ecomare hebben maanden kunnen genieten van de aandoenlijke visjes. Het was het vierde jaar op rij dat er zeepaardjes bij Ecomare hebben overwinterd, dus het is inmiddels traditie aan het worden. Naar verwachting zullen aankomende winter wel weer opnieuw onderkoelde zeepaardjes aanspoelen op de stranden. Tot die tijd is het, mede als gevolg van de klimaatopwarming, voor zeepaardjes goed toeven in de Noordzee!