DE KOOG - Afgelopen zondag kwam er een melding binnen over een zeehond die verstrikt zat in visdraad met een heel aantal vishaken. Op het strand bij de vuurtoren lukte het de dierverzorgers van Ecomare om al het vistuig te verwijderen. Aan het gebit en de nagels konden de dierverzorgers zien dat het om een erg oude zeehond ging. Omdat ze niet ernstig gewond was, kon deze oude dame in eerste instantie in haar natuurlijke omgeving blijven. Daar bleken haar onderliggende ouderdomskwalen echter al zo ver gevorderd dat werd besloten haar naar de opvang van Ecomare te brengen, waar ze door de dierenarts werd ge-euthanaseerd.


Vistuig

Het vistuig is van het type dat gebruikt wordt om recreatief op makreel te vissen. Soms gaan stukken van dit soort lijnen verloren. Net als de losgeslagen 'spooknetten' kunnen ze enorm veel leed veroorzaken wanneer zeedieren er per ongeluk in verstrikt raken.

Seal Response Team

De zeehondencentra luiden al langer de noodklok over het toenemende aantal verstrikte zeehonden in de Wadden- en Noordzee. Een vaartocht langs zandplaten levert een zeer verontrustend beeld op: als je een paar uur rondvaart weet je zeker dat je minimaal één verstrikte zeehond ziet. Voor verstrikte zeehonden op de Razende Bol is Ecomare al vaker samen met de KNRM succesvol in actie gekomen. Voor zeehonden met een verstrikking elders in de Waddenzee is dit jaar het Seal Response Team opgericht.

Help mee!

Het Seal Response Team is een samenwerking tussen Ecomare, het zeehondencentrum in Pieterburen en ASeal. Het team bestaat uit speciaal opgeleide dierverzorgers en dierenartsen die een aantal keer per jaar met een boot verstrikte zeehonden bevrijden. Om hier fondsen voor te werven hebben de drie de centra een pagina op hun website geplaatst. Bij Ecomare is deze hier te vinden.