Drie wetenschappers vertellen vanuit hun eigen werkgebied over walvissen. Mardik Leopold en Jeroen Hoekendijk hebben een biologische insteek, Lizzie Marx is kunsthistorica. Zij werkt bij het Rijksmuseum waar ze op basis van een schilderij van Cornelis de Man uit 1639 ontdekkingen heeft gedaan over walvissen en de walvisvaart in de Gouden Eeuw. Haar verhaal is in het Engels. De lezingen zijn vooral geschikt voor volwassenen en wat oudere kinderen.
De Ecomare-biologen zijn betrokken geweest bij alle walvisstrandingen op Texel van de laatste jaren. Pierre Bonnet vertelt over de weg van kadaver tot museumstuk. Het Walvisziekenhuis is vooral voor kinderen erg leuk. Met spelletjes ontdekken ze zelf van alles over walvissen. Op een dummie-bruinvis kunnen ze oefenen met het verlenen van eerste hulp aan een gestrande bruinvis. In het inloopatelier kun je ’s middags een zeedier maken van stof.
Er is ook een mooie walvisknuffel te winnen. Deze gaat naar de winnaar van de prijsvraag ‘Wie lost ons probleem van 18 meter op?’ Het beste idee waar Ecomare het 18 meter lange skelet van de twee jaar geleden gestrande vinvis kan tentoonstellen.
Programma Walvisdag 24 juli 2019:
10:30 Presentatie bij de bruinvissen
11:00 Vinvissen in de Noordzee door Mardik Leopold (WMR)
13:00 Van walvisstranding tot museumstuk door Pierre Bonnet (Ecomare)
13:30 Presentatie bij de bruinvissen
14:00 Walvissen in de Gouden Eeuw door Lizzie Marx (Rijksmuseum)
15:30 Ecologie & evolutie van walvissen door Jeroen Hoekendijk (NIOZ)
12:30-15:30: Maak een (fantasie)zeedier van stof
Hele dag:
Walvisziekenhuis van Stichting SOS Dolfijn
Prijsvraag: ‘Wie lost ons probleem van 18 meter op?’