DEN HELDER - Voor een levensreddend optreden ontvingen AOOTD Peter Scholte en Dhr. Thomas Rath het Erekoord Koninklijke Marine. Scholte, werkzaam op Maritiem Vliegkamp de Kooy (MVKK) van het Defensie Helikopter Commando, ontving het erekoord op donderdag 14 november. Gisteren, dinsdag 19 november, ontving Rath het erekoord op de Marinebasis Den Helder.
Ruim een half jaar geleden, op 18 maart 2019, waren AOOTD Peter Scholte en zijn burgercollega Dhr. Thomas Rath onderweg van Texel naar Den Helder op de TESO veerboot. Ze zaten in de salon van de boot toen Scholte een klap hoorde en een persoon op de grond zag liggen. Scholte aarzelde geen moment en begon met reanimeren. Ondertussen zorgde hij ervoor dat omstanders een AED haalden en dat 112 werd gebeld. Toen de AED ter plaatste was heeft Rath de reanimatie overgenomen. Scholte heeft de AED op de persoon aangesloten en de eerste schok gegeven. Samen met een personeelslid van de Ambulance hebben Scholte en Rath de reanimatie voorgezet. Door twee extra schokken die zijn toegediend kon de persoon in bewuste toestand naar het ziekenhuis in Den Helder worden gebracht. Dankzij het adequaat handelen van Peter Scholte en Thomas Rath is de persoon inmiddels thuis en gaat het volgens de dankbare familie goed.
Uitreiking
‘Adjudant Peter Scholte heeft het erekoord meer dan verdiend en het is mij dan ook een eer deze te mogen uitreiken. Een reddingsactie die past in de geschiedenis van de Marine Luchtvaartdienst, het Defensie Helikopter Commando en het Commando Zeestrijdkrachten.’, aldus KTZ Hans Veken, Chef Staf van het Defensie Helikopter Commando. De uitreiking van Scholte vond plaats in de traditiekamer op de Kooy in het bijzijn van zijn collega’s van het 860 squadron, zijn familie en de gereanimeerde.
De uitreiking van Thomas Rath vond plaats in de Witte Raaf, eveneens in de aanwezigheid van zijn directe collega’s, zijn familie en de gereanimeerde. Hij kreeg het erekoord uitgereikt door commandeur Luyckx en zijn leidinggevende KTZ Kwak. Commandeur Luyckx sprak Rath toe: ‘Veel mensen zouden in die situatie denken dat het wel in orde komt en zich er niet mee bemoeien. Jij sprong toch bij en hielp bij de reanimatie. Dat maakt het nog meer bijzonder.’
Erekoord Koninklijke Marine
Het Erekoord van de Koninklijke Marine wordt sinds 2014 toegekend aan militairen en burgers in dienst bij de Koninklijke Marine die op bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden, loffelijk handelen en daardoor voorkomt dat een derde om het leven komt of zeer ernstig gewond raakt. Dit erekoord wordt uitgereikt aan de persoon die moedige handelingen verricht, boven wat verwacht kan worden van betrokkenen onder die omstandigheden.