TEXEL - De met honderden lampjes versierde entreehal van Museum Kaap Skil was woensdagavond 20 november het decor van een bijeenkomst tussen leden van Duikclub Texel, medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het bestuur van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water (LWAOW). De verschillende belangengroepen spraken over de mogelijke toekomst van sportduiken op scheepswrakken.

De Erfgoedwet bepaalt dat het verboden is om zonder certificaat onderdelen van historische scheepswrakken of andere archeologische vindplaatsen van de waterbodem op te duiken of te verplaatsen. Sinds april van dit jaar is hier een uitzondering op van kracht in de vorm van de Ontheffingsregeling Maritieme Archeologie. Volgens deze regeling kunnen geregistreerde sportduikers met toestemming van de overheid onderzoek doen naar scheepswrakken. Ook het bergen van vondsten ter identificatie van de schepen is dan toegestaan.

De RCE is verantwoordelijk gesteld voor de toekenning van de ontheffingsaanvragen. De duikers van Duikclub Texel hadden een hoop vragen over het papierwerk wat hiermee gepaard gaat. Hierover hebben ze met Liselore Muis en Jeroen Bouwmeester van de RCE een goed en open gesprek gevoerd. Het is in het belang van beide partijen om via samenwerking de regeling zo goed mogelijk te laten werken.

Documentairemaker Arnold van Bruggen filmde de bijeenkomst voor een aanvullende aflevering op het drieluik 'De Jurk en het Scheepswrak'.