De verguld zilveren pronkbeker is een fraaie blikvanger op de benedenverdieping van het entreegebouw van Museum Kaap Skil. Een film over de restauratie ervan, een afbeelding van een zeventiende-eeuws schilderij met daarop een vergelijkbare beker en achtergrondinformatie over het Palmhoutrak zorgen voor de context.
De beker is een unieke vondst. Sportduikers van Duikclub Texel troffen hem aan in het zogenaamde Palmhoutwrak, in de Waddenzee bij het eiland. Het bleek het wrak te zijn van een straatvaarder, een koopvaardijschip uit de rijkste jaren van de Gouden Eeuw. Naast de pronkbeker vonden de duikers ook de resten van een luxe garderobe en een collectie pronkzilver. Zo’n bijzondere vondst is nog nooit in een scheepswrak gedaan. Na zorgvuldige restauratie is de pronkbeker bijna weer helemaal in originele staat teruggebracht.
Bezoekers van Museum Kaap Skil reageren heel enthousiast op de beker en zijn uitzonderlijke verhaal. Om meer mensen in de gelegenheid te stellen de tentoonstelling te bezichtigen, heeft Museum Kaap Skil aan de Provincie Noord-Holland gevraagd of de beker tot na de herfstvakantie op Texel mag blijven, ondanks dat het onderzoek naar de pronkbeker nog loopt. De provincie is eigenaar is van de gehele Palmhoutwrak-collectie.
De tentoonstelling ‘Pronkstuk uit het Palmhoutwrak’ is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het toeristisch investeringsfonds STIFTexel, het Waddenfonds en de Provincie Noord-Holland.