TEXEL - De pronkbeker uit het Palmhoutwrak spreekt tot de verbeelding. Sinds de komst van dit verguld zilveren pronkstuk uit de zeventiende eeuw zijn er bij Museum Kaap Skil een kwart meer bezoekers geweest dan een jaar geleden in deze periode. Na de landelijke aandacht voor de beker wil iedereen hem graag zien!
Het is ook een bijzonder juweel, deze verguld zilveren pronkbeker. Niet alleen omdat het een fraaie beker is, met mooie gedreven motieven en van een indrukwekkend formaat, maar vooral door het verhaal dat erachter zit. Er zijn namelijk wel meer fraaie pronkbekers in musea te bewonderen, maar geen ander is bijna vier eeuwen in de zeebodem verborgen geweest. In de meivakantie vertelt conservator Alec Ewing op woensdag- en vrijdagmiddag bij de pronkbeker over de vondst.
De pronkbeker is afkomstig uit het zogenaamde Palmhoutwrak. Bij dit wrak zijn honderden bijzondere objecten gevonden, onder andere een indrukwekkende zijden jurk. Wonderbaarlijk genoeg zijn deze jurk en verschillende andere textiele objecten heel goed bewaard gebleven. Ook de pronkbeker heeft het goed doorstaan, hoewel het verblijf in zee wel invloed heeft gehad. Toen de beker boven water kwam was hij gedeukt, gebroken en bedekt met corrosieve bulten. Een zorgvuldige restauratie heeft hem bijna in zijn oude glorie teruggebracht. Gelukkig niet volledig, zodat de sporen van zijn verleden nog zichtbaar zijn.
De pronkbeker is te bewonderen in het hoofdgebouw van Museum Kaap Skil, naast de zaalvullende maquette van de Reede van Texel. Op de maquette is te zien hoe Oudeschild er rond 1700 uitzag, met honderden schepen die ankerden voor de kust. Ook het schip dat we nu het Palmhoutwrak noemen, moet op de rede voor anker hebben gelegen. Het heeft er om onbekende oorzaak schipbreuk geleden en is, met zijn hele kostbare lading, in de golven verdwenen.
De pronkbeker representeert tot 9 september de unieke vondst uit het Palmhoutwrak. Meer over deze vondst en het onderzoek aan de honderden objecten is te zien in de tentoonstelling Duiken in Details. Op termijn zal de Palmhoutwrak-collectie een vaste plek krijgen bij Museum Kaap Skil.