Het geboorteseizoen van de grijze zeehond is net begonnen. In tegenstelling tot de gewone zeehond, blijft een grijze pup de eerste weken van zijn leven op het droge. Tenzij hij door storm en hoogwater van de zandbank spoelt! Pasgeboren grijze zeehonden zijn te herkennen aan hun pluizige witte geboortevacht. Deze verliezen ze na een paar weken.
De dierverzorgers van Ecomare gaan na een melding kijken op het strand. Tot nu toe bleken de meeste gemelde pups al te zijn begonnen met verharen. Dat is een indicatie dat ze niet meer afhankelijk zijn van moedermelk en dat hun moeder ze al verlaten heeft. De lange haren belemmeren het zwemmen. Om zelf vis te gaan vangen, moeten ze deze vacht eerst kwijt. Het is dan ook normaal dat zo’n pup op het droge blijft zonder te eten. Eenmaal verhaard heeft hij flinke honger en dat zet hem aan tot jagen. Deze zeehonden moeten dus alleen maar met rust gelaten worden.
Dierverzorger Jarco Havermans ging op de eerste melding af: “We werden gebeld door mensen die zeiden dat ze werden aangevallen door een zeehond. Dan weet je al dat ze te dichtbij waren. Grijze zeehonden kunnen behoorlijk agressief zijn als ze zich bedreigd voelen. Dat gold ook voor deze pup, doordat die mensen naar hem toe waren gegaan. Wij markeren de pups met blauwe verf op hun vacht, zodat we weten welke we al gezien hebben en wij ze in de gaten kunnen houden. Voor je eigen veiligheid en voor het welzijn van de zeehonden vragen we mensen ruim afstand te houden. Houd verrekijker-afstand aan, dan zit je goed.”
Niet alle pups zijn al verlaten door hun moeder. Dierverzorger Rowanne Huisman zag zelfs hoe een pup op het strand werd gezoogd door de moeder. Zij maakte er bijgevoegd filmpje van. Ook voor een moeder met jong geldt: blijf uit de buurt! De moeder zal haar pup verdedigen als ze gevaar vreest of hem zelfs verlaten. Wie een pup ziet op het strand, kan bellen met Ecomare via 0222-317741.