OUDESCHILD - De Zeemanskerk in Oudeschild krijgt een nieuw orgel, dus het oude moest weg. Het oude orgel bestond uit twee delen: het daadwerkelijke orgel en een front van hout, dat eruitziet als een orgel. Dit front, dat meer dan een eeuw oud is, is gemaakt door timmermannen uit Oudeschild. Vanwege de cultuurhistorische waarde van het object vindt Stichting Texels Museum het belangrijk dat het bewaard blijft. Daarom heeft STM het in haar depot geplaatst.

Het orgelfront gaf het orgel een grootser aanblik dan hij in werkelijkheid had. Het echte orgel heeft een bescheiden formaat, het front geeft het meer body en uitstraling. Het front heeft het uiterlijk van een echt kerkorgel, met pijpen en versieringen, maar dit is allemaal nep. Het is geheel van hout gemaakt en heeft dus slechts een uiterlijke functie. Het is verder niet functioneel. Toch was het een belangrijk onderdeel van de inrichting van de Zeemanskerk, want dit is wat de kerkgangers zagen.

Het houten front is grotendeels eind 19e-eeuw gemaakt door de Oudeschilder timmermannen Teunis Cornelisz. de Wijn en Maarten Cornelisz. Blom. Enkele toevoegingen stammen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het is een indrukwekkend staaltje religieuze kunst en vakmanschap uit het eigen dorp. Generaties protestantse Oudeschilders hebben eronder liederen en psalmen gezongen.

Het was een behoorlijke uitdaging om het orgelfront de kerk uit en het depot in te krijgen. Het was te groot om in zijn geheel door de deur te kunnen. Daarom is timmerman Jeroen Hemelrijk, die ook veel restauratiewerkzaamheden in de kerk heeft gedaan, gevraagd het in losse onderdelen te zagen. In het depot van STM staan de panelen veilig en worden ze behouden voor toekomstige generaties. Directeur bestuurder Marion Barth van STM: "Zorgen voor het beheer en behoud van Texels erfgoed is één van onze kerntaken. Gelukkig hebben we tegenwoordig een prachtig depot aan het Schilderend met veel opslagcapaciteit en de juiste omstandigheden."