De messing kookketel heeft een indrukwekkend formaat: hij meet 1.20 meter in doorsnede. Hij is afkomstig uit het wrak van de Pieter Anthony. Deze Nederlandse driemaster had Suriname als bestemming en was geladen vol spullen voor de plantages aldaar. De Pieter Anthony zou echter niet verder komen dan de Reede van Texel, waar hij in 1822 aan de grond liep en kapseisde. In 2004 vonden de Texelse duikers het wrak van de Pieter Anthony in de Waddenzee, vol scherven. Ze noemden hem daarop Schervenwrak.
Op de suikerrietplantage zou de ketel gebruikt zijn voor het inkoken van het sap van de planten tot melasse. Hij is echter zonder ooit op een vuur te hebben gestaan op de zeebodem beland. De duikers vonden in het wrak van de Pieter Anthony naast de kookketel en talloze scherven onder andere ook kapmessen, restanten van luxe meubels en kisten vol bouwmaterialen. In Museum Kaap Skil is momenteel een tentoonstelling te zien over het Schervenwrak: ‘De ondergang van de Pieter Anthony’.
De kookketel van Hans Eelman is op dinsdag 17 september overgedragen aan het kunstvervoersbedrijf Crown, dat hem naar Amsterdam brengt. Hij krijgt een plek in De Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk. De tentoonstelling, die van 5 oktober tot 2 februari 2020 te zien is, gaat over de cultuurgeschiedenis van Suriname, van de oudste nederzettingen tot nu. De kookketel wordt onderdeel van het verhaal van de tot slaaf gemaakte mensen en de plantages.