TEXEL - De provincie dient deze maand een aanvraag in bij het ministerie van LVVN om agrarische PAS-melders op Texel te helpen
Vorige week werd duidelijk dat minister Wiersma extra geld beschikbaar stelt aan provincies voor het legaliseren van PAS-melders.
Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (Landbouw): “Naast de generieke plannen van het Rijk en de samenwerkende provincies om PAS-melders te helpen, blijven we ook inzetten op maatwerk. We gaan met dit geld de 11 PAS-melders op Texel aan de juiste natuurvergunning helpen. Of we vinden een andere passende oplossing voor ze. Daarmee komt er hopelijk een eind aan de oneerlijke situatie waarin zij verkeren en dragen we bij aan hun toekomstperspectief.”
Texel
Noord-Holland startte in mei een proef om voor alle Texelse PAS-melders een oplossing te vinden. Dat doet de provincie samen met het ministerie van LVVN en de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord. De afgelopen maanden hebben zaakbegeleiders van LVVN gesprekken gehad met deze ondernemers en in kaart gebracht wat zij nodig hebben. De aanvraag die de provincie gaat doen is daarop gebaseerd.
Het legaliseren van PAS-melders gaat in Noord-Holland stapsgewijs, omdat het steeds om complexe puzzels gaat. Met Texel doet de provincie ervaringen op die daarna helpen voor het vervolg in de rest van de provincie. Er zijn 4 mogelijkheden om geld voor PAS-melders aan te vragen bij het Rijk, verdeeld over 2024, 2025 en 2026.
Juiste natuurvergunning
PAS-melders zijn agrarische en industriële bedrijven die buiten hun schuld om niet de juiste natuurvergunning hebben. Tot 2019 was het voldoende om een uitbreiding of wijziging van hun bedrijf te melden onder het toenmalige Programma Aanpak Stikstof (PAS) van het Rijk. Als de stikstofneerslag van hun activiteiten onder de drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar bleef, hoefden zij daarvoor geen natuurvergunning aan te vragen. Halverwege 2019 verklaarde de Raad van State het PAS ongeldig, omdat het niet voldoet aan de Europese Vogel- en habitatrichtlijnen. Daardoor zijn deze bedrijven, hoewel ter goeder trouw, formeel in overtreding.