Nouk werd gevonden met een diep ingesneden nylon visdraad om zijn nek en een zwaar stuk grofmazig net dat daar weer aan vastzat. Dit laatste zat onder het zand, waardoor het geheel vele kilo’s woog. Het maakte dat Nouk zijn wond verder openscheurde als hij zich bewoog. Hij moet erg hebben geleden! In de opvang kreeg hij dan ook, naast antibiotica, de eerste dagen pijnstillers.
Nouk is een jonge grijze zeehond. Bij binnenkomst in de zeehondenopvang van Ecomare woog hij 24,7 kilo. Een goed gewicht voor een zeehond van een paar maanden oud. Hij at ook meteen zelf. Doordat hij alleen moest herstellen van zijn verwondingen, hoefde hij niet lang in de opvang te blijven. Een zieke zeehond of huiler blijft gemiddeld 2 tot 3 maanden, dat was in het geval van Nouk niet nodig.
De wonden van Nouk zijn herstellende, maar nog niet helemaal dicht. Ze zullen in zee verder genezen. Er zijn vaker zeehonden met ingesneden visnetten in de opvang van Ecomare beland. De ervaring is, dat er altijd een litteken zichtbaar blijft. Ook bij Nouk zal het net een blijvende herinnering achterlaten.
Helaas worden er geregeld zeehonden gezien, die verstrikt zitten in een stuk net of touw. Als dit op Texel gebeurt, valt het binnen het opvanggebied van Ecomare. Elders in Nederland zijn andere zeehondencentra verantwoordelijk. Meldingen van buiten Texel worden bij Ecomare doorverbonden met het centrum dat op die plek zijn opvanggebied heeft. Zo zorgen de zeehondencentra er gezamenlijk voor dat elke zeehond in nood geholpen wordt.