TEXEL - Op de Hors op Texel werd vanmiddag een bruinvis gevonden. De wandelaars die de kleine walvisachtige tegenkwamen dachten in eerste instantie dat hij dood was. Toen de dierverzorgers van Ecomare ter plaatse kwamen bleek de bruinvis nog te leven. SOS-Dolfijn werd direct gewaarschuwd en de bruinvis werd met spoed naar Ecomare vervoerd voor eerste hulp en stabilisatie.


De ademhaling van de bruinvis was erg hoog en hij was gewond aan de flank. Het bleek om een jong mannetje te gaan van ongeveer een meter lang. De dierverzorgers hebben bij Ecomare gezorgd dat de ademhaling weer rustig werd. Door het zonnige weer was hij op het strand erg warm geworden. De dierverzorgers hebben hem daarom extra gekoeld en nat gehouden. SOS Dolfijn ging met de dolfijnen-ambulance onderweg om de bruinvis op Texel over te nemen. Zij zullen het dier meenemen naar de opvang in Anna Paulowna. Daar zal onderzocht worden wat hem precies mankeert.

Bruinvissen zijn de kleinste tandwalvissen van de Noordzee. Het komt vaker voor dat levende bruinvissen stranden. Er leven enkele tienduizenden bruinvissen in het Nederlandse deel. De aantallen voor de Nederlandse kust verschillen erg per seizoen. In de winter heb je de meeste kans een bruinvis te zien.

Wanneer een bruinvis of dolfijn levend op het strand terecht komt is er bijna altijd iets aan de hand. Het kan zijn dat het gewond, ziek of verzwakt is. Ook kunnen andere dingen meespelen; harde wind bijvoorbeeld. Omdat het dier zich niet redt in zee en daardoor aanspoelt is direct terugzetten geen goede optie. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk naar SOS Dolfijn te bellen. Op hun website kun je lezen wat je moet doen wanneer je een levende bruinvis of dolfijn vindt.