TEXEL - De Oudheidkamer in Den Burg heeft op 1 november haar deuren voor het publiek gesloten. Daarmee kwam ook een einde aan de tentoonstelling Goed Gemerkt: Drie Eeuwen Texelse Merklappen, waarin vele op Texel gemaakte en vaak kleurrijke merklappen uit de achttiende en negentiende eeuw centraal stonden. Toch zijn ze onlangs nog een keer uitgebreid bewonderd.
Achter gesloten deur vond afgelopen week een kleine bijeenkomst plaats voordat de tentoonstelling werd afgebroken. In de achterkamer van het museum nam Texelse merklappenexpert Riek Bruin ruim de tijd om de bijzondere merklappen te tonen aan een paar bruikleengevers die de tentoonstelling niet hebben kunnen zien. Bruin vertelde uitgebreid over de maaksters, de verschillen en overeenkomsten tussen de lappen, en wat er nou precies zo Texels aan is.
Met de speciale bijeenkomst werd een oplossing gevonden voor een bekend euvel. Conservator Alec Ewing: “De Oudheidkamer is gehuisvest in een prachtig monument van ongeveer vierhonderd jaar oud. Helaas is de trap naar de eerste verdieping nogal steil, waardoor niet iedereen er kan komen. Dat is ontzettend jammer, want daar is elk jaar een nieuwe wisseltentoonstelling te zien.” Om dit een beetje te ondervangen wordt er altijd een fotoboekje van de tentoonstelling gemaakt, zodat bezoekers een beeld kunnen krijgen van wat er boven te zien is.
“Dat sommige mensen niet naar boven kunnen vinden we nooit leuk, maar dit jaar helemaal niet. De merklappen zijn namelijk bijna allemaal in bruikleen gegeven door particuliere Texelaars. Zonder hen was er nooit een merklappententoonstelling geweest, en we wilden graag het resultaat met ze delen,” vertelt Alec Ewing. Er werd daarom besloten om de lappen naar beneden te halen, voor de paar bruikleengevers die de trap niet op konden. In combinatie met de uitleg van Riek Bruin werd het zo toch mogelijk om hun merklappen als onderdeel van een groter Texels verhaal te zien.
Na afloop van deze bijeenkomst zijn de merklappen ingepakt en terug naar de eigenaren gebracht. “Wij zijn alle bruikleengevers en Riek ontzettend dankbaar voor hun medewerking. Het was prachtig om te zien hoe zeer iedereen betrokken was bij zijn eigen en de Texelse geschiedenis,” besluit Alec Ewing. “Met het historisch bewustzijn zit het hier wel goed”.