Het kostte de dierverzorgers van Ecomare nog behoorlijk wat moeite om de jan-van-gent te bevrijden. De haak zat heel vast in zijn mondhoek en er moesten een tang en kracht aan te pas komen om hem los te krijgen. Heel stressvol voor zowel de vogel als de verzorgers! Dierverzorger Jasmijn Hulleman klaarde de klus met haar collega Hilde Smit: “Vanaf de haak liep het visdraad over de kop en de vleugels naar zijn poot. Een stuk draad zat om zijn poot gewikkeld en had zich in de huid gesneden. Het is dan wel heel dankbaar om de spanning eraf te halen door de schaar in zo’n draad te zetten.”
De jan-van-gent zat behoorlijk verstrikt in het vistuig, maar kon nog wel staan. Hij weegt 2,5 kilo, de ondergrens voor een gezonde jan-van-gent. Hij was ook nog niet heel erg verzwakt, wat wel bleek uit zijn agressieve manier van doen. Ecomare waarschuwt daarom ook altijd dat mensen niet zelf een jan-van-gent moeten oppakken: deze vogels hebben een heel scherpe snavel en mikken vaak op de ogen.
De vogel mag nu herstellen in de opvang van Ecomare. Eerst nog in een individueel verblijf, maar zodra zijn conditie dat toelaat wordt hij tijdelijk aan de vaste groep jan-van-genten toegevoegd. Dat is voor deze sociale vogels veel prettiger. De vogel eet de aangereikte vissen al op. Jasmijn legt uit hoe dat gaat: “We geven dan met een lange tang een vis aan. In eerste instantie weet zo’n dier natuurlijk niet wat er gebeurt en pikt hij er uit agressie naar. Dan merkt hij dat het vis is en zo leert hij heel snel dat hij gevoerd wordt.”
Het lijkt wel of er de laatste tijd extra veel zwerfvuilslachtoffers in de opvang komen. Er zijn dit jaar al verschillende nettenslachtoffers gevonden. De jan-van-gent is dus helaas niet uniek in zijn ervaring. Of er een verklaring is voor de toename, is niet bekend.