DE KOOG - Een bijzondere vondst: een bot van een uitgestorven vogel! Op 22 oktober is op het Texelse strand een stuk borstbeen van een reuzenalk gevonden. Het bot is waarschijnlijk duizenden jaren oud. Nooit eerder is hier iets van deze niet-vliegende, in de 19e eeuw uitgeroeide vogelsoort gevonden.
De Duitse toerist Andreas Schröder vond het botstuk bij paal 21 en bracht het naar Ecomare. Conservatoren Arthur Oosterbaan en Pierre Bonnet zagen meteen dat het een stuk borstbeen van een vogel was. Alleen van welke soort was een moeilijker op te lossen vraagstuk. Vergelijking met borstbenen van allerlei soorten vogels in Ecomare leverde niets op. Bij het bekijken van afbeeldingen rees het vermoeden dat het van een reuzenalk zou kunnen zijn.
Voor een betrouwbare determinatie maakte Arthur een afspraak met Bram Langeveld, conservator van Het Natuurhistorisch in Rotterdam en specialist op dit gebied. In het Amsterdam Center for Ancient Studies and Archeology (ACASA) van de Universiteit van Amsterdam konden zij het botstuk vergelijken met een bestaand skelet van een reuzenalk. Dit skelet is in 1977 in een sloot bij een Romeinse vindplaats bij Velsen gevonden. Universitair onderzoekers Chiara Cavallo en Anja Fischer waren er samen met Arthur en Bram snel uit. Het is inderdaad van een reuzenalk!
Dit botstuk is de tweede vondst van een reuzenalk in het waddengebied. Aan de zuidelijke kusten van Nederland zijn meer vondsten van deze grote, uitgestorven vogelsoort gedaan. Bram Langeveld heeft onder andere reuzenalk-vondsten beschreven van de Maasvlakte 2, de Zandmotor en uit Zeeland. Texel is de 19e vindplaats. Waarschijnlijk komt het onlangs op Texel gevonden botstuk uit de Noordzee ter hoogte van het eiland en is het met een zandsuppletie op het strand terecht gekomen.
Het is moeilijk te zeggen hoe oud het botstuk is. Vermoedelijk komt het uit het Holoceen, en is het tussen 2000 en 10.000 jaar oud. Reuzenalken hebben hier toen waarschijnlijk alleen overwinterd. Ze broedden op afgelegen rotseilanden. De reuzenalk is door de mens uitgeroeid. Net als de dodo was het een grote vogel die niet kon vliegen en daardoor een makkelijke en aantrekkelijke prooi voor de mens. In 1844 zijn de allerlaatste reuzenalken gedood.