Moe
Eenmaal in de opvang viel de zeehondenpup direct in een diepe en lange slaap. Ze zal de afgelopen tijd veel hebben meegemaakt. In de opvang heeft ze de naam Annie gekregen. Ze weegt 10,8 kilo, dat is licht voor een pup van haar leeftijd. In de quarantaine kan Annie eerst goed uitrusten en op krachten komen. De vloerverwarming zorgt ervoor dat ze haar energie aan andere dingen kan besteden dan aan zichzelf warm houden. Ze zal ook veel moeten eten om weer op krachten te komen.
Rust en observatie
Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Daarom beoordelen de dierverzorgers van Ecomare eerst de situatie. Ze markeren het dier met een opvallende kleur. Vervolgens komen ze regelmatig kijken hoe het met het dier gaat, of er een moederdier aanwezig is. Of dat de zeehond al gespeend is. Ook de opgevangen jonge zeehond heeft in eerste instantie zo'n merktekentje gekregen. Toen bleek dat omstanders het dier niet met rust lieten, hebben de dierverzorgers haar meegenomen.
Alleen is niet erg
Grijze zeehonden worden, in tegenstelling tot gewone zeehonden, midden in de winter geboren. Ze hebben daarom bij de geboorte een dikke witte vacht, waar ze niet goed mee kunnen zwemmen. Uit onderzoek is bekend dat zeehondenmoeders hun jong soms langdurig alleen laten. Dit gebeurt met name bij grijze zeehonden, omdat de pups van deze soort de eerste weken liever niet te water gaan. Wanneer moederdieren mensen zien, durven ze niet op het droge te komen. Zo raken moeder en pup van elkaar gescheiden of krijgen de jonge dieren te weinig kans om te drinken. Daarom is het belangrijk afstand te houden wanneer er een zeehondenpup op het strand ligt.
Wat kun je wel doen?
Wanneer je een jonge zeehond op het strand of de zeedijk ziet liggen:
- Blijf op verrekijkerafstand van de zeehond
- Houd honden aan de lijn en ver van het dier
- Bel, als je je zorgen maakt over het welzijn van de pup, naar Ecomare via 0222-317741.