Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden in de Waddenzee is in volle gang. Dankzij het rustige weer is momenteel de kans dat een jong zijn moeder kwijtraakt, gelukkig maar klein. Het gebeurt soms door storm of door verstoring door mensen. Dit is Malaika blijkbaar overkomen. Ze is met haar 7 kilo nog afhankelijk van moedermelk. Bij Ecomare krijgt ze als vervanging daarvan zalmpap. Deze vette vispap heeft zich inmiddels bewezen als geschikte voeding voor jonge zeehonden.
De dierverzorgers geven de pup de zalmpap vijf keer per dag via een sonde in haar maag. Na enkele weken zullen ze trapsgewijs een zalmpapvoeding gaan vervangen door hele vissen. Zeehonden zorgen maar zo’n vier weken voor hun jong. Daarna laten ze het alleen en leert het zichzelf vis vangen. Een pasgeboren zeehond die in de opvang groot wordt, kan zich hierdoor prima redden in de natuur. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld walvissen, die het jagen van hun moeder leren.
Om onnodige opvang van jonge zeehonden te voorkomen, wordt een pup die alleen op het strand ligt eerst goed geobserveerd. Deze werkwijze is vastgelegd in het Zeehondenakkoord. Elders in Nederland gebeurt dit door speciaal opgeleide zeehondenwachters, op Texel wordt deze functie vervuld door de dierverzorgers van Ecomare. Ook Malaika is eerst geobserveerd en gewogen. Na een nacht lag ze nog op dezelfde plek en was ze afgevallen. Ze was dus in de tussentijd niet gezoogd. Daarom is ze meegenomen naar de opvang. Zie je een pup op het strand, houd dan vooral ruim afstand en lijn de hond aan. Maak je je zorgen, bel dan met Ecomare.