DE KOOG - Op woensdag 11 maart slaat HHNK-bestuurder Marjan Leijen de eerste paal voor de bouw van een duurzame werf op het zuiveringsterrein van Everstekoog. Bijzonder is dat deze werf zo goed als volledig in zijn eigen energie zal voorzien en circulair wordt gebouwd.


De werf voorziet in de behoefte van vergader-, kantoor- en opslagruimte zoals voor calamiteitenmaterialen en het biedt ook gelegenheid tot het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Deze nieuwe werf vervangt die van Oudeschild.

Van wieg naar wieg
De nieuwe werf wordt zoveel als mogelijk CO2-neutraal en is gedeeltelijk energie zelfvoorzienend door middel van het toepassen van riothermie, zonnepanelen en door de inzet van innovatieve materialen die de warmtevraag van de werf beperken. Daarnaast wordt deze werf circulair gebouwd volgens het cradle tot cradle-principe. Dat betekent dat producten na gebruik zijn her te gebruiken in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. In feite zijn vrijwel alle bouwstoffen her te gebruiken. In deze werf worden ook wanden toegepast van teruggewonnen toiletpapier uit de zuiveringen van Geestmerambacht en De Beemster. Het nieuwe bedrijfsgebouw is voor ca. 80% demontabel om te zorgen dat toegepaste bouwstoffen eventueel ergens anders weer relatief eenvoudig toegepast kunnen worden.

Riothermie
Riothermie is een technologie die warmte terugwint uit het afvalwater. Dit gebeurt dankzij een warmtewisselaar waar het afvalwater doorheen loopt. Het is een gesloten systeem, er wordt dus geen rioolwater afgetapt. Het toepassen van riothermie is voor HHNK uniek en zal voor een bepaalde periode worden gemonitord ten behoeve van toekomstige toepassingen. Naar verwachting is de werf medio september 2020 afgerond.