DE KOOG - Ecomare heeft een nieuwe aanwinst in het museum: het skelet van een jonge vrouwelijke dwergvinvis. Deze vier meter lange walvis werd in juli 2019 dood aangetroffen op het Texelse strand. Er bleek een heel verhaal achter schuil te gaan. De pathologen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht ontdekten dat het dier twee keer een grote klap moet hebben gehad. De tweede werd haar fataal.


Toen de walvis werd gevonden, besloot Ecomare het geraamte in de collectie op te nemen. Maar eerst ging het dier naar Utrecht om bij de faculteit Diergeneeskunde te worden onderzocht. Daar bleek dat de ongelukkige jonge vrouwelijke dwergvinvis een ernstige vergroeiing in haar wervelkolom had. Volgens de pathologen waarschijnlijk het resultaat van een aanvaring door een schip. Het dier had de klap overleefd, maar er wel een zeer zeldzame scoliose aan overgehouden. Het onderzoek resulteerde in een artikel in Scientific Reports van het gerenommeerde wetenschappelijke blad Nature.

De dwergvinvis is uiteindelijk door een nieuwe klap overleden. Dit concluderen de onderzoekers uit de bloedingen en zwelling in de spierlaag op de rug, in het ruggenmerg en brein die ze aantroffen bij de sectie. Opnieuw is een aanvaring met een schip de meest waarschijnlijke verklaring.

De scoliose heeft de walvis waarschijnlijk gehinderd in haar functioneren. Het is goed mogelijk dat ze daardoor moeite had met zwemmen en duiken. Het feit dat ze mager was, duidt in elk geval op voedingsgebrek. Ze woog 530 kilo, wat weinig is voor een walvis van vier meter. De bereikte leeftijd van de dwergvinvis wordt tussen een half jaar en vier jaar geschat.

Het skelet van de dwergvinvis heeft een plekje gekregen in het Zeeaquarium van Ecomare. Het hangt bij het levensechte model van een dwergvinvis, zodat meteen duidelijk is hoe zo’n dier er in werkelijkheid uitziet. De scoliose is pijnlijk zichtbaar in de wervelkolom van het skelet.