TEXEL - De laatste dagen komen er bij Ecomare veel meldingen binnen van zieke en dode watervogels bij De Horsmeertjes. Aan de hand van de verschijnselen vermoeden de dierverzorgers dat het gaat om besmettingen met blauwalg en botulisme. Vergiftiging met blauwalg is niet te behandelen, in de Vogelopvang van Ecomare kunnen botulismeslachtoffers wél geholpen worden.


De dierverzorgers van Ecomare gaan dagelijks bij De Horsmeertjes kijken. Zieke dieren nemen ze mee naar de opvang. Botulisme veroorzaakt spierverlamming; dieren die ermee in aanraking zijn gekomen worden passief en slap en gaan uiteindelijk dood. Wanneer zo’n vogel op tijd wordt gevonden, kan hij herstellen door hem flink ‘door te spoelen’. De dierverzorgers geven zo’n dier via een sonde water met ORS. ORS is een mengsel van zouten en mineralen, waarmee een isotone oplossing wordt gemaakt. Wanneer er alleen water zou worden gebruikt, zou de vogel teveel mineralen en zouten verliezen.

Ziet u tijdens een wandeling zieke of dode vogels, houd dan afstand en lijn uw hond aan. In het natuurgebed De Hors geldt overigens sowieso een aanlijnplicht. Het wordt afgeraden de dieren op te pakken of te benaderen. Zieke dieren kunnen worden gemeld bij Ecomare, via telefoonnummer 0222-317741. Op De Hors worden de dode dieren opgeruimd door het terreinbeheer van het Rijksvastgoedbedrijf en Defensie.

Op het moment herstellen 10 vogels in de opvang van Ecomare van een botulismebesmetting. Het zijn allemaal eenden, van verschillende soorten. Doordat eenden hun eten (grotendeels) uit het water halen, zijn ze extra vatbaar voor botulisme.

Er is een reële kans dat blauwalg en botulisme ook elders op het eiland voorkomt. De verschillende gebiedsbeheerders zijn hier alert op. Zij houden ook onderling contact.