Cornelis Dito (1830-1886) was een visser uit Oudeschild uit een oud Texels geslacht. Naast het vissen bood Dito regelmatig zijn diensten aan bij langsvarende schepen, en raakte betrokken bij verschillende bekende reddingspogingen. Op 10 januari 1852 redde hij met gevaar voor eigen leven de vijf bemanningsleden van het kofschip Gesina Jantina. Het schip was nabij Den Helder gestrand, maar de reddingsboot slaagde er niet in om de bemanningsleden te bereiken. De 22-jarige Dito zwom vervolgens met een lijn om het middel naar het kofschip en wist de bemanning van boord te halen. Voor deze heldhaftige daad kreeg Dito een koninklijke onderscheiding. Zijn heldendaden zijn later geromantiseerd in het boekje "Een Held in Stormgevaar", dat meerdere malen is uitgegeven.
Hoewel Cornelis Dito vroeg in zijn leven naar Den Helder verhuisde, wordt hij op Texel nog steeds geëerd. Zo draagt een van de Texelse KNRM-schepen zijn naam. In Den Helder is een straat naar hem vernoemd.
De manshoge tekening werd door conservator Alec Ewing en KNRM-veteraan en museumvrijwilliger Hans Bakker in ontvangst genomen. "Dito ziet eruit als een echte negentiende-eeuwse visser," liet Bakker weten. "Hij heeft een zuidwester-hoedje op z'n hoofd, een goed geknoopte sjaal om z'n nek en draagt een ouderwetse waadbroek. Deze werd met een stuk touw om het middel geknoopt zodat je tot je middel in het water kon staan."
De tekenaar is nog niet bekend, maar het stuk is mogelijk in de tweede helft van de negentiende eeuw gemaakt op basis van een foto van een poserende Dito. De 'Held in Stormgevaar' staat met een lijn in zijn handen, en kijkt je met een doordringende blik aan. "Echt een heroïsche pose," voegt Ewing toe. "De houtskooltekening is bovendien nog in verrassend goede staat. Gelukkig hebben de eigenaren de tekening altijd netjes opgerold in een kartonnen koker bewaard." Er zal nog verder onderzoek naar de herkomst van de tekening gedaan worden, waarna deze in de toekomst een mooie plek in het museum krijgt.