De restanten van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar. Om 75 jaar bevrijding van Texel te vieren, verzamelde het Nationaal Park Duinen van Texel de verhalen van Texelaars over deze plekken in een tentoonstelling.
Als laatste bevrijd
Tussen 5 april en 20 mei 1945 is Texel de plek waar de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten. De Georgiërs, die eerst vochten voor de Duitsers, kwamen in opstand wat leidt tot de bloedige Russenoorlog. 20 mei zal Texel pas, als laatste plek in Nederland, de bevrijding vieren. Lees meer over de Russenoorlog op onze kaart met verhalen over de bevrijding in Noord-Holland.
De restanten van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar in de duinen en de Texelse natuur. Honderden bunkers liggen verspreid over het eiland, in de duinen, in zee en op het strand. Na de oorlog veranderde de functie van de bunkers. Ze werden onder andere gebruikt als woning, camping, feestlocatie, strandpaviljoen en vleermuizenschuilplaats. Door het intensief gebruik van de bunkers zijn ze een stevig onderdeel geworden van de Texelse cultuurhistorie. Ze komen nog vaak terug in verhalen van Texelaars en de bunkers bevinden zich vaak op prachtige plekken in de natuur.
Verhalen van Texelaars
Om 75 jaar bevrijding te vieren staat sinds kort in het Nationaal Park Duinen van Texel een tentoonstelling met verhalen verteld door ooggetuigen, nabestaanden en mensen die ook na de oorlog een bijzondere band met de bunkers hebben. De 16 verhalen zijn te lezen en te beluisteren rondom de bunker op de hoogste duin van Loodsmansduin. Voor mensen die niet op Texel wonen, is de tentoonstelling online te bekijken. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland.