Vanuit zijn samenwerking met de Australische dierenkenner Steve Irwin wist de reddende docent gelukkig dat zeehonden gevaarlijk zijn. Hij ging daarom heel voorzichtig te werk om de zeehond te bevrijden. Mede doordat de zeehond zelf ook flink bewoog, kwam hij uiteindelijk los uit het net. Een onvergetelijke ervaring natuurlijk voor de hele klas om mee te maken!
Het is belangrijk om hierbij aan te geven dat het, als de docent niet zoveel ervaring had gehad, ook verkeerd had kunnen aflopen. Voor de zeehond, maar met name voor de redder. Zeehonden zijn de grootste roofdieren die we in Nederland hebben en hebben een bijbehorend sterk gebit. Ze kunnen dus ernstige bijtwonden veroorzaken. Door de bacteriën in het gebit geven zeehondenwonden heftige ontstekingen die altijd met speciale antibiotica behandeld moeten worden. Bel dus altijd een zeehondenopvangcentrum als je een zeehond in nood tegenkomt. Het is bij wet verboden om zeehonden te vangen als je geen speciale ontheffing hebt. Alle opvangcentra in Nederland hebben zo’n ontheffing.
Losse visnetten, nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal, als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven veel dieren doordat ze vast komen te zitten in zwerfvuil. Bij Ecomare zien we helaas vaak genoeg de gevolgen. Niet altijd loopt dit zo goed af.