De tentoonstelling Doggerland gaat over de periode, tienduizenden jaren geleden, dat de Noordzee grotendeels droog lag. Het steppegebied dat we nu Doggerland noemen, is zo'n 8000 jaar geleden definitief onder de golven verdwenen. De huidige Doggersbank bleef het langste droog, maar werd uiteindelijk ook overspoeld. Met de toekomstige zeespiegelstijging in het vooruitzicht, kun je je afvragen of Texel hetzelfde lot tegemoet gaat.
De lezingen gaan zowel over Doggerland als over mogelijke toekomstscenario's voor het Noordzeegebied. De eerste lezing, op 9 januari, wordt gegeven door bioloog dr. Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Hij zal vertellen over het Noordzeegebied in de laatste ijstijd, toen Doggerland de verbinding vormde tussen Engeland en het vaste land.
Op 23 januari komt prof.dr. Luc Amkreutz, conservator collectie Prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, naar Texel. Amkreutz weet alles over het archeologisch onderzoek naar Doggerland, toen het een eiland in de Noordzee was. Hij deelt zijn kennis in een toegankelijke lezing.
Texelaar en NIOZ-onderzoeker dr. Sjoerd Groeskamp sluit de serie op 6 februari af. Zijn voorspellingen voor de toekomst van het Noordzeegebied zijn niet gebaseerd op een glazen bol, maar op gedegen onderzoek. De opwarming van de aarde en de daarbij dreigende zeespiegelstijging plaatsen ons voor grote uitdagingen.
De lezingen zijn in het restaurant van Ecomare, de deur gaat open om 19.45 uur. Entree bedraagt € 5,- inclusief koffie of thee in de pauze.