Op maandag 4 september vindt in Schagen voor de 138e keer de jaarlijkse drafrace plaats. In veel Noord-Hollandse plaatsen is de harddraverij van oudsher een populair volksvermaak. Wellicht leuk voor deelnemers en toeschouwers, maar helaas een stuk minder prettig voor de paarden.


De kortebaandraverij is een bekend evenement in Noord-Hollandse gemeentes. Bij deze straatraces sporen pikeurs (bestuurders) vanaf een sulky (karretje) hun paard aan om zo snel mogelijk te draven. Met winnen is eer gemoeid, en prijzengeld.

Pijnlijke bitten
Paarden brengen hun tijd het liefst door in een wei met kuddegenoten. Zij zouden zelf nooit kiezen voor een drafrace, want die gaat onvermijdelijk gepaard met pijn. De pikeurs hangen met hun volle gewicht aan de teugels. Die zitten vast aan een bit, dat pijnlijk aan de mondhoeken trekt en het tandvlees en gehemelte verwondt. Een tweede bit is verbonden aan een opzetteugel die het hoofd van het paard omhoog dwingt. Om te voorkomen dat het paard de druk van de bitten verlicht met de tong, wordt deze vastgebonden aan de onderkaak.

Verboden dwangmiddelen
Daarnaast wordt het hoofd van het paard nog uitgerust met oordoppen, een neusriem en soms nog een keelriem of zelfs een ketting in de mond. Veel van deze pijnlijke dwangmiddelen zijn al jaren verboden In alle andere takken van de paardensport. Dat is niet voor niets, want ze veroorzaken stress, angst en verwondingen. De paarden lijden pijn voor het vermaak van mensen.

Stress- en pijnsignalen
Naar signalen van stress en pijn bij paarden is veel onderzoek gedaan. Paarden zijn van nature prooidieren die pijn en blessures goed verhullen om geen aandacht te trekken van roofdieren. Maar als je weet waar je op moet letten, zijn de stress- en pijnsignalen duidelijk zichtbaar:

• Openen van de mond

• Optrekken of klapperen van de lippen (de tanden zijn zichtbaar)

• Opgetrokken neusgaten, soms ook rimpels boven het neusgat

• Opengesperde ogen met een zichtbaar randje oogwit

• Rimpels boven het oog

• Langere tijd naar achteren houden van de oren

• Schudden met het hoofd of het hoofd naar een kant scheef houden


Help dierenleed te stoppen
Dat alles roept de vraag op of we als samenleving door willen gaan met een evenement dat overduidelijk dierenleed veroorzaakt. Soms worden tradities ingehaald door voortschrijdend inzicht. Zo zijn we in Nederland ooit eerder gestopt met andere dieronvriendelijke tradities als honden- en hanengevechten, katknuppelen en palingtrekken. Dat stuitte destijds ook op veel verzet, maar uiteindelijk zullen de meeste mensen blij zijn dat we dat niet meer doen.

Wil je helpen om ook dit leed te stoppen? Roep de gemeenteraad dan op om een einde te maken aan de jaarlijkse drafrace. Laat weten dat jij je zorgen maakt over het welzijn van de paarden. Er zijn genoeg andere vormen van amusement, het is tijd voor nieuwe tradities. Zonder dierenleed.

Kijk hier voor meer informatie.