TEXEL - De Redoute, tussen de Pontweg en de Schansweg, is van 2 september tot 19 november 2024 afgesloten voor een reconstructie. De betonlaag van het wegdek is vervangen door een nieuwe asfaltlaag met fundering, er komen nieuwe grasbetontegels in de berm en de reflectorpaaltjes in de berm worden vervangen door reflecterende glasbollen in het wegdek.

Het project is bijzonder door de wijze van aanbesteding, waarbij duurzaamheid voorop stond. Daarnaast is dit het eerste project op Texel waarbij reflecterende glasbollen worden ingezet, als onderdeel van een pilot om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Duurzaamheid als uitgangspunt

Het project is aanbesteed op basis van duurzaamheidscriteria. De gemeente wil opdrachtnemers stimuleren duurzame keuzes te maken in materialen en werkwijzen. Hoe beter de milieuprestaties, zoals de vermindering van CO2-uitstoot en het gebruik van gerecyclede materialen, hoe groter het voordeel voor de aannemer bij de aanbesteding. Voor De Redoute is hergebruikt asfalt toegepast. Het oude beton is ter plaatse vermalen en hergebruikt als funderingsmateriaal. Ook de grasbetontegels in de berm zijn gemaakt van beton zonder milieubelastend cement, wat ook weer bijdraagt aan de duurzaamheid.

Pilot met reflecterende glasbollen voor meer verkeersveiligheid

In het kader van het duurzaamheidsproject op De Redoute, start de gemeente vrijdag 25 oktober 2024 met een pilot met het aanbrengen van reflecterende glasbollen op drie wegen: De Redoute, de Oosterenderweg en de Koningsweg. De glasbollen vervangen de huidige reflectorpaaltjes in de bermen van de bochten. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en vermindert het onderhoud. In totaal worden op deze plekken 480 bollen geplaatst.

De glasbollen worden aangebracht in de kantstroken van het wegdek. Dit gebeurt met een speciale machine, begeleid door een pijlwagen om de verkeersveiligheid te waarborgen. De glasbollen reflecteren in het donker het licht van autokoplampen, waardoor bochten ‘s nachts beter zichtbaar zijn en de verkeersveiligheid verbetert. Hoewel reflecterende glasbollen al op veel plekken in Nederland worden toegepast, is dit project nieuw voor Texel.

Een belangrijk voordeel van de glasbollen is dat ze minder onderhoud vergen dan de reflectorpaaltjes, die vaak moeten worden vervangen. Bovendien geeft het een mooier landschappelijk beeld en vereenvoudigen ze het bermonderhoud, omdat er minder obstakels zijn voor maaimachines.

Evaluatie in april 2025

De glasbollen worden in eerste instantie geplaatst als onderdeel van een pilot van zes maanden. In april 2025 volgt een evaluatie van de resultaten. Als de evaluatie positief is, wordt het systeem op andere wegen binnen de gemeente Texel uitgerold om de verkeersveiligheid op grotere schaal te verbeteren.