Je huis verduurzamen is een project waar veel huiseigenaren tegenop zien. Het geeft een hoop rompslomp en bovendien hangt er ook een flink prijskaartje aan. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom huiseigenaren de verduurzaming op de lange baan schuiven. Maar daardoor laten zij ook geld liggen. De overheid wil dat zoveel mogelijk mensen in een duurzaam huis wonen. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor subsidie. Daarnaast kun je, als je een woning koopt, extra geld lenen binnen de hypotheek als dit wordt besteed aan verduurzaming.
Stap voor stap naar een duurzaam huis
Je hoeft echt niet alles tegelijk te doen. In het verleden kreeg je alleen subsidie voor verduurzaming als het om minimaal twee verschillende maatregelen ging. Dat principe is losgelaten. Wil je dus beginnen met de spouwmuren isoleren dan kun je daar gewoon subsidie voor aanvragen. Het isoleren van spouwmuren is een relatief eenvoudige klus. Een tussenwoning is in een halve dag voorzien van deze isolatie en je hoeft er zelf niet veel aan te doen. Als de werklieden goed bij de muren kunnen is het voldoende. Na afloop hoef je alleen de ramen te zemen, want daar zal een flinke laag stof op zitten.
Dak- en vloerisolatie
Het laten aanbrengen van dakisolatie en de vloer isoleren heeft wat meer voeten in de aarde. Dak isolatie wordt vaak gecombineerd met een dak renovatie. Als de dakbedekking moet worden vervangen dan is dat voor veel huiseigenaren de perfecte aanleiding om het dak ook meteen te laten isoleren. Dit gebeurt door isolatiemateriaal onder het dak aan te brengen. Het dak kan ook worden geïsoleerd door aan de binnenzijde isolerende platen tegen het dak te zetten. Het isoleren van de vloer kan soms van buitenaf, maar dat hangt van de constructie van de woning af. Het kan ook dat hiervoor de benedenverdieping moet worden ontruimd. Dat heeft natuurlijk wel de nodige consequenties. Het beste moment hiervoor is als de vloer moet worden vernieuwd of als je nog niet in de woning woont zodat de ruimte sowieso nog leeg is.
Zonnepanelen en warmtepomp
Om de verduurzaming van je huis compleet te maken kun je zonnepanelen laten plaatsen of overstappen op een elektrische warmtepomp. Ook voor deze uitgaven kun je subsidie aanvragen. Particulieren betalen geen BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. De leverancier berekent dit bedrag niet, dus het is niet nodig om dit achteraf terug te vragen. Daarnaast kun je een aanvullende subsidie aanvragen bij de gemeente. Ook voor een warmtepomp is subsidie mogelijk. Vanaf 2026 mag een gasgestookte cv-ketel in principe niet meer worden vervangen door een nieuwe. Je moet dan overstappen op een warmtepomp. Deze kun je overigens ook huren als aanschaffen financieel niet haalbaar is. Op deze regel zijn wel uitzonderingen. Een oudere woning kan met een warmtepomp niet goed warm gestookt worden omdat isolatie vaak niet goed mogelijk is. Ook mag je alsnog een gasketel voor de cv aanschaffen als je huis binnen afzienbare tijd op een warmtenet wordt aangesloten.